Strumpstickmaskiner


Strumpstickmaskiner

I början av 1900-talet såldes många av dessa små rundstickningsmaskiner. I Sverige har jag tills nu endast sett modellerna Viktoria och Favorit. Men det finns många modeller som Imperia, Legare, Verdun, Autoknitter med flera på den internationella marknaden. Vill man köpa en strumpstickmaskin ska man titta på e-Bays auktioner. Ibland finns de att köpa på Blocket och Tradera i Sverige.


Favorit är av svensk ursprung och har en annan konstruktion än övriga maskiner. Jag har inte kunnat hitta nya nålar till Favorit, vilket gör maskinen till ett museiföremål. Jag äger en Favorit, som ses på två bilder nederst till höger.


Övriga maskiner har ungefär samma konstruktion med en huvudcylinder och en resårbädd. Till många maskiner fanns det flera cylindrar t ex 54, 60, 72, 84, 96 och 108 nålar, så det gick att sticka med grövre eller finare garn.


Viktoria var en vanlig maskin i Sverige. Den importerades från England av Hemstickningaktiesbolaget Viktoria med adress på Sveavägen 23 i Stockholm. Maskinen såldes till familjer, som lockades med, att de kunna sticka för hemmabruk samt tjäna pengar genom att sticka strumpor till Hemstickningsaktiebolaget. ARE är en svensk maskin som är identisk med Viktoria. Tyvärr tror jag inte, att det finns många kvar av denna maskin.


 


 

Viktoria, Imperia och AutoKnitter


Min första Viktoria köpte jag av Ingrid Edlund i Sunne år 2008. Det följde med dokument, som berättar, att maskinen säldes till fru Jonasson i Holmedals-Bergerud 1921 för 300 kr. Ett kvitto finns samt ett dokument, där Hemsticknings-bolaget åtar sig att köpa strumpor från fru Jonasson för 5 kr per dussin dam- eller herrstrumpor stickade i bolagets eget garn och enligt anvisad modell. Jag har senare fått information om, att familjen Jonasson hade en lanthandel. Troligtvis stickades strumpor till försäljning i lanthandeln. Det känns roligt med en historik för maskinen, som fortfarande i dag fungerar mycket väl. Bild nr.3 till höger.


Min andra Viktoria är från ca 1940 och kommer från Tollarp i Skåne. Denna modell är designad med två skålar för nålar, vilket även ses på min Imperia. Dekoren är en enkel rand i guld. I övrigt är maskinerna lika.


Jag köpte en Imperia rundstickare med tre cylindrar på e-Bay auktion i England. Maskinen har troligtvis legat minst 50 - 60 år på vinden någonstans och var i behov av en kraftig rengöring och renovering. Den har cylindrar/resårbäddar med nålar 72/36, 84/42 och 108/54. Bild nr. 2 till höger visar Imperian med 72/36 nålar.


Imperia och Viktoria är samma maskin och använder samma nålar på storlekarna 72/36 och 84/42. Cylindern 108 med resårbädd behöver finare nålar. Fina cylindernålar har jag köpt i USA, men fina resårnålar är just nu är svåra att få tag på. Jag har stickat på cylinder/resårbädd 72/36, vilket går alldeles utmärkt.


Min AutoKnitter kommer från Canada. Även den hittade jag på en e-Bay auktion. Den var gjort i ordning och stickbar direkt. Den har två cylindrar och resårbäddar. Storlek 80/40 samt 60/30. Med 60/30 kan jag sticka strumpor till barn. Bild nr. 1 till höger.


Ny i maskinparken är RECORD. Maskinen kommer från Göteborg, där den har stickat många par strumpor. De senaste 50 år har den dog inte blivit använd, så det är roligt att se den i gång igen.


Bilder från ovan:

AutoKnitter

Imperia

Viktoria

Favorit

Record